Contact

Office

Level 2 Suite 2.01
460 Pacific Highway
St Leonards NSW 2065

Phone

61 2 9929 6777

Email

design@gardnerwetherill.com.au

Back

Macquarie Park Cemetery

  • Sector
    Community & Faith
  • Client
    Northern Metropolitan Cemeteries Trust
  • Date Completed
    Ongoing
  • Budget
    $14 million

In this commission GWA identified areas in which the cemetery’s functionality could be improved through better utilisation/planning of the existing facilities with carefully considered zoning and inter-relationship of spaces, as well as new purpose built facilities and enhanced landscaping and infrastructures.

Lotus Pavilion
Set in landscaped gardens to the east of the crematorium complex, the Lotus Garden is a private haven in which to hold cultural ceremonies. The plan has been developed on the nine square proportion which provides the flexibility of orientation for differing religious requirements. The roof is low pitch and simple in form, sitting lightly on a series of columns surrounding the space.

Small Chapel
A new building, the Small Chapel provides an intimate and private environment for services. It is located to provide immediate access to the crematorium plant, with visual connection from the interior to the green surrounds through carefully placed picture windows.

Function Centre
The serpentine form of the Function Centre evokes the existing curvilinear themes typical of the park, whilst responding to the natural topography of the site. The five function spaces have been developed so that they can provide flexibility of use and combination. Soaring skillion roofs bring in controlled day light and focus the space onto a proposed reflection pool as well as the parkland and national park beyond.

Administration Centre
The proposed relocation of the function spaces to a new building provides an opportunity to rationalise and reconfigure the existing Administration Building. The plan has been developed to provide a clear and appropriate point of entry to the reception space. The staff environment is planned to maximise the daylight penetration into the space with the open plan areas to the external facades and offices generally against the core.