Level 2 Suite 2.01
460 Pacific Highway
St Leonards NSW 2065


61 2 9929 6777



Macquarie Park Cemetery and Crematorium

  • Sector
  • Client
    Northern Metropolitan Cemeteries Trust
  • Date Completed
  • Budget
    $14 million

Set amongst the trees and in natural clearings this precinct was planned to respond to the natural topography of the land, providing a ‘journey’ that appeals to our senses offering solitude for contemplation or simply gathering for reflection.


The Rose Chapel

The Rose Chapel provides an intimate and private environment for services. The language is simple and clear with visual connection from the interior to the surrounds through the use of clerestory glazing and ceiling planes being run through to the soffit. The altar benefits from borrowed indirect daylight to provide an ethereal focal point.


Lotus Pavilion


The Lotus Pavilion concept has been developed as a simple retreat for religious and cultural groups to come together and recognise the passing of members of their community. Set in landscaped gardens to the east of the crematorium complex, the Lotus Garden is a private haven in which to hold ceremonies.

Administration Block

Refurbishment, adaptive re-use and upgrading of existing buildings can significantly extend a building’s useful life span and in doing so reduce the capital and energy expenditure.
The proposed relocation of the function spaces to a new building allows such a rationalisation and reconfiguration of the existing Administration Building at Macquarie Park.

Function Centre

The function centre, whilst located close to the crematorium, is designed to provide a clear transition from service areas to reflection spaces.
Materials are to be warm, tactile and natural. Wherever possible, the design is evocative of forms found in nature to invite participation and contemplation. The serpentine form of the design evokes the existing curvilinear themes typical of the park, whilst responding to the natural topography of the site.